Marketing
Satysfakcja klienta i rozwój przedsiębiorstwa.
Publikacja jest nowoczesnym źródłem wiedzy o marketingu w przedsiębiorstwie,
opartym na wieloletnim doświadczeniu naukowym i biznesowym autora.
Zawiera liczne i aktualne przykłady z działalności polskich i zagranicznych firm,
co pozwala czytelnikowi lepiej zrozumieć istotę marketingu jako koncepcji zarządzania i
poznać współzależności nią rządzące.
Konkurencyjne i ciągle zmieniające się otoczenie gospodarcze wymusza na
przedsiębiorstwach podporządkowanie produkcji wymaganiom rynku. Satysfakcja klienta jest
ostatecznym celem przedsiębiorstwa, zapewnia ona zysk, który jest niezbędny do rozwoju
działalności. Dostarczenie klientowi produktu, w pełni odpowiadającego jego potrzebom,
jest długotrwałym procesem obejmującym rozpoznanie otoczenia i zachowań nabywców,
segmentację rynku, wyznaczenie strategii itp.
Autor przybliża czytelnikowi ten proces, omawiając takie zagadnienia jak:
· badania marketingowe
· segmentację rynku
· strategię produktu, dystrybucji, cen
· wizerunek przedsiębiorstwa i strategię marki
· reklamę i promocję
· plan marketingowy
Prof. dr hab. Henryk Mruk jest pracownikiem naukowym w Katedrze Handlu
Międzynarodowego na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Doświadczenie nabyte podczas
projektów doradczych realizowanych dla największych polskich firm pozwoliło mu napisać
książkę, która jest nie tylko unikalnym podręcznikiem akademickim, ale także
znakomitym źródłem wiedzy dla wszystkich, którzy profesjonalnie zajmują się
marketingiem i zarządzaniem.
Spis treści:
Wstęp
Podziękowania
ROZDZIAŁ 1. Marketing w przedsiębiorstwie - istota i znaczenie
1.1.Pojęcie marketingu
1.2.Ewolucja koncepcji marketingu
1.3.Model marketingu w przedsiębiorstwie
1.4.Wymiary marketingu
1.5.Dział marketingu w przedsiębiorstwie
1.6.Organizacja działu marketingu
1.7.Rola dyrektora działu marketingu
1.8.Marketing w strukturach gospodarki
1.9.Kierunki rozwoju marketingu
1.10.Etyka w marketingu
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 2. Otoczenie przedsiębiorstwa
2.1.Przedsiębiorstwo a otoczenie
2.2.Otoczenie dalsze - makrootoczenie
2.3.Otoczenie bliższe - mikrootoczenie
2.4.Otoczenie konkurencyjne
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 3. Zachowania nabywców
3.1.Potrzeby i popyt. Klient i konsument
3.2.Wiedza o kliencie
3.3.Proces zakupu przez klienta
3.4.Hierarchia potrzeb a działania marketingowe
3.5.Zachowania względem nowych produktów
3.6.Racjonalność czy emocjonalność zachowań?
3.7.Czynniki kształtujące zachowania konsumentów
3.8.Makrotrendy w zachowaniach konsumentów
3.9.Procesy decyzyjne na rynku B2B
3.10.Efekt ZMOT i jego konsekwencje
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 4. Segmentacja
4.1.Istota segmentacji
4.2.Segmentacja a działania marketingowe
4.3.Kryteria segmentacji
4.4.Segmentacja na rynku instytucjonalnym
4.5.Segmentacja a strategie marketingowe
4.6.Cechy segmentów
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 5. Badania marketingowe
5.1.Dane a informacje
5.2.Badania marketingowe - istota, znaczenie i rodzaje
5.3.Procedura badań marketingowych
5.4.Źródła informacji w badaniach marketingowych
5.5.Metody badań marketingowych
5.6.Badania elementów marketingu
5.7.Metody doboru próby w badaniach ilościowych
5.8.Metody badań jakościowych - opis wybranych metod
5.9.Badania - co warto także brać pod uwagę
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 6. Strategia produktu i nowe produkty
6.1.Istota produktu
6.2.Poziomy produktu
6.3.Cykl życia produktu
6.4.Cykl życia produktu a strategie i działania marketingowe
6.5.Grupy produktów a zachowania nabywców
6.6.Metody analiz portfelowych
6.7.Wprowadzanie nowych produktów na rynek
6.8.Etapy wprowadzania nowego produktu
6.9.Wspieranie nowego produktu
6.10.Niepowodzenia, bariery i błędy w procesie wprowadzania nowego produktu
6.11.Strategia opakowania
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 7. Marketing w sferze usług
7.1.Usługi - przestrzeń kontaktów międzyludzkich
7.2.Rozwój sektora usług
7.3.Cechy usług
7.4.Nastawienie mentalne personelu
7.5.Kryteria oceny jakości usług
7.6.Service - synteza usług
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 8. Wizerunek przedsiębiorstwa i strategia marki
8.1.Wizerunek przedsiębiorstwa - tworzenie i wdrażanie
8.2.Tożsamość przedsiębiorstwa
8.3.Wizerunek i jego znaczenie
8.4.Materialne elementy wizerunku
8.5.Niematerialne elementy wizerunku
8.6.Funkcje wizerunku
8.7.Warunki skuteczności
8.8.Istota marki
8.9.Postrzeganie marki
8.10.Elementy składowe marki
8.11.Rodzaje marek
8.12.Pozycjonowanie i model marki
8.13.Punkty kontaktu z marką
8.14.Wzmacnianie pozycji marki
8.15.Marka na rynku zagranicznym
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 9. Strategia dystrybucji
9.1.Pojęcie i funkcje dystrybucji
9.2.Rodzaje kanałów dystrybucji
9.3.Rodzaje pośredników w kanałach dystrybucji
9.4.Centrum handlowe
9.5.Merchandising
9.6.Franczyza (franchising)
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 10. Strategie cenowe
10.1.Pojęcie ceny
10.2.Funkcje cen
10.3.Postrzeganie cen
10.4.Związki ceny z elementami marketingu
10.5.Metody ustalania cen
10.6.Elastyczność cenowa popytu
10.7.Ceny a decyzje konsumentów
10.8.Etapy tworzenia i wyboru strategii cenowej
10.9.Strategie cenowe
10.10.Rabaty (opusty) cenowe
10.11.Asortyment a ceny
10.12.Wojny cenowe
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 11. Reklama jako element promocji
11.1.Koncepcja miksu promocyjnego
11.2.Proces tworzenia strategii promocji
11.3.Reklama
11.4.Reklama internetowa
11.5.Reklama telewizyjna
11.6.Product placement
11.7.Reklama radiowa
11.8.Reklama prasowa
11.9.Reklama zewnętrzna
11.10.Reklama kinowa
11.11.Reklama mobilna
11.12.Niestandardowe formy reklamy
11.13.Slogan reklamowy
11.14.Celebryci i aktorzy-ich rola w promocji
11.15.Współpraca z agencją reklamową
11.16.Skuteczność i efektywność reklamy
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 12. Promocja osobista, promocja sprzedaży i public relations
12.1.Promocja osobista
12.2.Promocja sprzedaży
12.3.Public relations
12.4.Relacje z mediami
12.5.Zarządzanie sytuacjami kryzysowymi
12.6.Lobbing
12.7.Public relations wewnętrzne
12.8.Sponsoring
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 13. Promocja bezpośrednia
13.1.Istota promocji bezpośredniej
13.2.Narzędzia promocji bezpośredniej
13.3.Targi jako narzędzie promocji bezpośredniej
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 14. Strategie marketingowe
14.1.Istota strategii
14.2.Zasady myślenia strategicznego
14.3.Zasady tworzenia strategii
14.4.Strategie marketingowe a strategie wojenne
14.5.Kryzys gospodarczy a strategie
14.6.Strategie konkurowania
14.7.Strategie pull i push
14.8.Strategie a półka sklepowa
14.9.Strategie na rynkach międzynarodowych
14.10.Sposoby wejścia na rynki zagraniczne
14.11.Warunki sukcesów we wdrażaniu strategii
Do rozważenia i zapamiętania
ROZDZIAŁ 15. Plan marketingowy
15.1.Istota planu marketingowego
15.2.Zasady tworzenia planu marketingowego
15.3.Analiza sytuacji
15.4.Formułowanie celów
15.5.Tworzenie planu-wybór sposobów osiągania celu
Do rozważenia i zapamiętania
Bibliografia
Indeks rzeczowy
Spis tabel i rysunków
328 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka