www.ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

REGULACJA MASY CIAŁA W SPORCIE OPTYMALNE WARIANTY ŻYWIENIOWE ORAZ MECHANIZMY FIZJOLOGICZNE


MIZERA J. MIZERA K.

wydawnictwo: GALAKTYKA , rok wydania 2023, wydanie I

cena netto: 59.90 Twoja cena  56,91 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Regulacja masy ciała w sporcie

Optymalne warianty żywieniowe oraz mechanizmy fizjologiczne


Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie.

Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni.
Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.

Książka zawiera informacje na temat:

• metabolizmu oraz szlaków metabolicznych,
• zapotrzebowania na poszczególne substraty energetyczne oraz ich roli w diecie,
• czynników wpływających na trawienie i wchłanianie składników odżywczych,
• wpływu hormonów na metabolizm,
• sposobów tzw. robienia wagi, czyli redukcji masy ciała przed zawodami,
• zaburzeń przy redukcji masy ciała oraz zalecanej suplementacji,
• zwiększania masy ciała,
• periodyzacji diety w okresie budowania masy mięśniowej.

Znajdziesz tu też przykładowe przepisy oraz jadłospisy z podziałem na płeć oraz dni treningowe i nietreningowe.

Rozdział 1
Metabolizm i substraty energetyczne 9
Regulacja szlaków metabolicznych 11
Rozkład glukozy 11
Rola węglowodanów 13
Glikoliza 15
Glukoneogeneza 17
Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany 18
Tłuszcze w diecie osób aktywnych fizycznie 21
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 21
Rola białka w diecie 25
Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie
składników odżywczych 28
Układ pokarmowy a praca jelit 28
Mikrobiom – poznaj swoje bakterie 31
Zaburzenia trawienia i wchłaniania 37
Wpływ hormonów na metabolizm 41
Insulina i glukagon 42
Katecholaminy 44
Kortyzol jako glikokortykosteroid 46
Aldosteron 47
Wazopresyna 48
Głód i sytość a hormony 49
Cholecystokinina (CCK) 51
Leptyna 52
Grelina 54
Hormony tarczycy (T3 i T4) 55
Testosteron 57

Rozdział 2
Redukcja masy ciała, czyli tzw. robienie wagi 59
Zasady żywienia w redukcji masy ciała 60
Zapotrzebowanie kaloryczne 61
Znaczenie ma nie tylko ilość kalorii, ale również ich jakość 62
Zatem ile czego? 66
Redukcja masy ciała – zapotrzebowanie energetyczne  i podział makroskładników 67
Menu – kilka tygodni przed ważeniem 69
Zaburzenia przy redukcji masy ciała 98
Triada sportsmenek 98
Syndrom RED-S 101
Praktyczne metody redukcji
przed zawodami lub ważeniem 105
Modyfikacje żywieniowe w ostatniej fazie przygotowań  (tydzień przed ważeniem). Faza I – dieta 106
Menu – ostatnie dni przed ważeniem 108
Modyfikacje żywieniowe w ostatniej fazie przygotowań  (tydzień przed ważeniem). Faza II – woda 134
Uzupełnianie niedoborów między ważeniem  a zawodami (rekuperacja) 139
Suplementacja w procesie redukcji masy ciała 142
Jak wybierać rozsądnie 142
Substancje lipotropowe 143
Substancje termogeniczne 146
Preparaty witaminowo-mineralne 152

Rozdział 3
Zwiększanie masy ciała 153
Problem niedowagi 153
Stany zapalne jelit a problemy z masą ciała 154
IBS, czyli zespół jelita drażliwego 156
SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego 160
Nabieranie masy 161
Hipertrofia i hiperplazja 161
Komórki satelitarne 162
Pamięć mięśniowa 163
Stres metaboliczny 163
Skład włókien mięśniowych 164
Uszkodzenie mięśni 165
Obrzęk komórki 165
Synteza białek mięśniowych 166
Rola białka w budowie masy 166
Teoria progu leucynowego 167
Mechanizm MPS – syntezy białek mięśniowych 168
Periodyzacja diety 169
Periodyzacja diety w okresie budowania masy mięśniowej 169
Komponowanie jadłospisów 175
Jadłospis na przyrost masy dla mężczyzn 178
Zwiększanie masy mięśniowej u kobiet 200
Jadłospis na przyrost masy dla kobiet 201

Bibliografia 223
Wykaz potraw 233
Indeks 237

232 strony, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022