www.ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

KULTURA KOREAŃSKA OD KUCHNI RYTUAŁY ETYKIETA I ESTETYKA


HUSZCZA R. WOJAKOWSKA-KUROWSKA A. RED.

wydawnictwo: WYD UW , rok wydania 2023, wydanie I

cena netto: 36.29 Twoja cena  34,48 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Kultura koreańska od kuchni

rytuały, etykieta i estetyka


Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej.

Wstęp  7
Anna Piwowarska: Wino w poezji shijo – przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w tradycyjnej literaturze koreańskiej   9
Kamila Kozioł: Zapiski damy Chang Kye-hyang jako źródło poznawcze z dziedziny antropologii kulinarnej siedemnastowiecznej Korei   37
Jakub Taylor: Prehistoryczna i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego – zarys dziejów i propozycja nowej systematyzacji badań 77
Justyna Najbar-Miller: Obraz jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich 121
Iwona Kordzińska-Nawrocka: Koreańskie tradycje kulinarne w Japonii   147
Jeong In Choi: Symbolika ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich  177
Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Ttŏk – w kuchni i kulturze Korei 197
Hyerim Pak: Alkohol w życiu Koreańczyków 217

242 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022