www.ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

BIOGAZ ROLNICZY ODNAWIALNE ŹRÓDŁO ENERGII


PODKÓWKA W. RED. / TEORIA I PRAKTYCZNE ZASTOSOWANIA

wydawnictwo: PWRIL , rok wydania 2012, wydanie I

cena netto: 61.60 Twoja cena  58,52 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Biogaz rolniczy odnawialne źródło energii

Teoria i praktyczne zastosowanie


Niniejsze opracowanie zawiera niezbędne wiadomości z zakresu przemian biochemicznych, zachodzących w procesie fermentacji, opisuje także czynniki wpływające na intensywność tych przemian.

Przedstawiono tu właściwości fizykochemiczne biogazu i metody poprawiające jego przydatność jako paliwa. Omówiono także surowce do produkcji biogazu, zasady ich magazynowania i przygotowania do fermentacji. Przedstawiono sposoby szacowania wartości biogazowej surowców na podstawie ich składu chemicznego oraz zasady wykorzystania substancji pofermentacyjnej. Mniej wnikliwie przedstawiono problematykę związaną z budową i wyposażeniem biogazowni rolniczej, wychodząc z założenia, że projektant i wykonawca biogazowni rolniczej dysponuje aktualnymi danymi w zakresie omawianych zagadnień.

Przed przystąpieniem do budowy biogazowni rolniczej, należy dokładnie rozeznać możliwości zapewnienia wystarczającej ilości surowca. Należy pamiętać, że odchody zwierzęce i produkty uboczne stanowią tylko część wsadu. Najczęściej jako dodatek wykorzystuje się surowce, które są źródłem paszy dla zwierząt lub przeznaczone są do wytworzenia żywności dla człowieka. Zagadnienia te zostały tu szczegółowo omówione, by uniknąć nasilenia się konfliktu biogaz kontra pasza/żywność.

Opracowanie to jest przeznaczone dla osób zainteresowanych produkcją biogazu rolniczego. Zapewne będzie ono także przydatne jako podręcznik dla uczniów szkół średnich i studentów szkół wyższych oraz dla osób zajmujących się profesjonalnie ochroną środowiska. Jest to również lektura dla tych, którzy podejmują decyzje gospodarcze, bowiem żywność i energia składają się na jakość życia.


Definicje i skróty

1. Zagadnienia ogólne Witold Podkówka
2. Oddziaływanie agrobiogazowni na środowisko Witold Podkówka
3. Znaczenie energii w rozwoju cywilizacji Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka
4. Prognoza zapotrzebowania na biopaliwa ciekłe i energię elektryczną w Polsce Zbigniew Podkówka
4.1. Surowce rolnicze do wytwarzania biokomponentów ciekłych i biogazu
4.1.1. Produkcja nasion rzepaku i estrów
4.1.2. Produkcja ziarna zbóż i bioetanolu
4.2. Biogaz rolniczy w energetyce rozproszonej
4.3. Zapotrzebowanie na powierzchnię uprawową do produkcji substratów do wytwarzania estru, bioetanolu i energii elektrycznej
5. „Bio” nie zawsze równa się ,,eko” Zbigniew Podkówka
6. Mleko czy biogaz Zbigniew Podkówka
7. Biomasa Zbigniew Podkówka .
7.1. Definicja biomasy i jej klasyfikacja
7.2. Zawartooeć składników elementarnych
7.3. Konwersja biomasy na energię
7.4. Biomasa jako substrat do wytwarzania biogazu
8. Przemiany biochemiczne w procesie powstawania biogazu rolniczego Witold Podkówka, Alina Kowalczyk-Juoeko
8.1. Przebieg i kinetyka fermentacji metanowej
8.2. Czynniki oerodowiskowe wpływające na procesy fermentacji metanowej
8.2.1. Bakterie fermentacji metanowej
8.2.2. Temperatura
8.2.3. Odczyn (pH)
8.2.4. Potencjał redoks
8.2.5. Obciążenie komory fermentacyjnej substancją organiczną
8.2.6. Zawartooeć węgla i azotu wyrażona ilorazem C:N
8.2.7. Wilgotnooeć
8.2.8. Rozdrobnienie
8.2.9. Wymieszanie masy (jednorodność)
8.2.10. Stymulatory i inhibitory
8.2.11. Clostridium i grzyby pleoeniowe
8.2.12. Inhibitory powstające w procesie fermentacji
8.2.12.1. Kwasy tłuszczowe – lotne (LKT) i długołańcuchowe
8.2.12.2. Amoniak
8.2.12.3. Siarkowodór
8.2.13. Preparaty mikrobiologiczne – inokulanty
8.2.14. Preparaty enzymatyczne
8.2.15. Inne czynniki wpływające na proces fermentacji
8.2.15.1. Wypełniacze komory
8.2.15.2. Tlen
8.2.15.3. Światło
8.3. Wpływ fermentacji metanowej na organizmy patogenne występujące w substracie
8.4. Wpływ fermentacji metanowej na zdolnooeć kiełkowania nasion występujących w substracie
8.5. Kontrola procesu fermentacji
9. Biogaz jako paliwo Witold Podkówka, Alina Kowalczyk-Juoeko
10. Oczyszczanie biogazu Alina Kowalczyk-Juoeko, Witold Podkówka
10.1. Osuszanie
10.2. Usuwanie siarkowodoru
10.3. Usuwanie ditlenku węgla
11. Wybuchowooeć i wykorzystanie biogazu Witold Podkówka, Alina Kowalczyk-Juoeko
11.1. Kotłownie gazowe
11.2. Kogeneracyjne silniki spalinowe
11.3. Zasilanie sieci gazu ziemnego
11.4. Biogaz – paliwo do silników spalinowych w pojazdach
12. Substancja pofermentacyjna Zbigniew Podkówka
12.1. Substancja pofermentacyjna – substytut nawozu naturalnego
12.2. Substancja pofermentacyjna – substrat do produkcji peletu
13. Szacowanie wartości ,,biogazowej’’ surowców Zbigniew Podkówka
13.1. Zasada obliczania monosubstratów
13.2. Zasada obliczania polisubstratów
13.3. Inne zasady szacowania wartości ,,biogazowej” substratów
14. Metoda oznaczania zawartości suchej masy w surowcach Zbigniew Podkówka
14.1. Korygowanie zawartości suchej masy w kiszonkach na zawartość substancji lotnych
15. Surowce do produkcji biogazu rolniczego Zbigniew Podkówka
15.1. Biomasa z upraw polowych i użytków zielonych
15.2. Zielonka, kiszonka, siano
15.3. Kukurydza
15.4. Ruń łąkowa
15.5. Trawy z uprawy polowej
15.6. Całe rooeliny zbożowe (GPS)
15.7. Sorgo
15.8. Topinambur – zielonka
15.9. Lioecie buraczane – nać
15.10. Okopowe
15.11. Ziarna zbóż
15.12. Inne nasiona
15.13. Rooelinnooeć wodna i inne surowce roślinne
15.14. Biomasa z produktów ubocznych i odpadów z przemysłu rolno-spożywczego
15.15. Gnojowica, obornik
15.16. Odpady z przemysłu mięsnego
15.17. Inne substraty
16. Zasady magazynowania surowców roślinnych Zbigniew Podkówka
17. Koszt transportu surowców Zbigniew Podkówka
18. Lokalizacja i wielkooeć biogazowni rolniczej Zbigniew Podkówka, Witold Podkówka
18.1. Lokalizacja
18.2. Wielkooeć biogazowni
18.3. Nakłady inwestycyjne
18.4. Zawartooeć suchej masy we wsadzie-kofermencie
18.5. Pojemnooeć komory fermentacyjnej i jej obciążenie
18.6. Hydrauliczny czas retencji
18.7. Moc agregatu kogeneracyjnego
18.8. Zasady obliczania podstawowych kryteriów do ustalenia wielkooeci agrobiogazowni
18.9. Przykładowe receptury wsadu – kofermentu
19. Skala produkcji biogazu a zapotrzebowanie na substraty Witold Podkówka
20. Skład wsadu – kofermentu a ilooeć uzyskiwanego biogazu i jego jakość Witold Podkówka
20.1. Oddziaływanie procesów termiczno-mechanicznych i chemicznych na substrat a ilooeć uzyskiwanego biogazu
21. Biogaz z włókna roślinnego – lignocelulozy Witold Podkówka
22. Technologia produkcji biogazu rolniczego Piotr Pasyniuk
22.1. Techniczne aspekty produkcji biogazu rolniczego
22.1.1. Liczba etapów procesu technologicznego
22.1.2. Zawartooeć suchej masy we wsadzie
22.1.3. Sposób napełniania fermentatora
22.2. Funkcjonowanie biogazowni rolniczej
22.2.1. Dostarczanie, składowanie i przygotowywanie substratów
22.2.2. Wprowadzanie substratów (wsadu) do komory fermentacyjnej
22.3. Uzyskiwanie biogazu
22.4. Usuwanie, uzdatnianie i zagospodarowanie substancji pofermentacyjnej
22.5. Magazynowanie i uzdatnianie biogazu
22.6. Wykorzystanie biogazu rolniczego
22.7. Zakłócenia w produkcji biogazu
22.8. Przykładowe rozwiązania konstrukcyjne
22.8.1. Kształty komór fermentacyjnych
22.8.2. Instalacje do mieszania zawartości komory fermentacyjnej
22.8.3. Ogrzewanie komory fermentacyjnej
22.8.4. Instalacja gazowa
22.9. Zasady bezpiecznego użytkowania instalacji biogazowej
23. Uwarunkowania formalno-prawne przy projektowaniu budowy i eksploatacji biogazowni rolniczej Witold Podkówka

Pioemiennictwo
Pioemiennictwo uzupełniające
Skorowidz rzeczowy


263 strony, Format: 17.0x24.0cm, oprawa twarda

Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022