|

EKONOMICZNE PROBLEMY FAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI INSTRUMENTY PRZECIWDZIAŁANIA
KOWALSKA A. wydawnictwo: UMCS , rok wydania 2019, wydanie Icena netto: 38.69 Twoja cena 36,76 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Ekonomiczne problemy fałszowania żywności
Instrumenty przeciwdziałania
Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni
udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i
polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej
z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za
nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych
służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje
autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i
szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne
wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów.
Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk
ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki
przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i
udokumentowany.
Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza
Wprowadzenie
Rozdział I
Przesłanki oddziaływania państwa na gospodarkę żywnościową
1.1. Ewolucja poglądów w teorii ekonomii na temat relacji państwa i rynku
1.2. Nieskuteczność rynku przy rozwiązywaniu kwestii dostarczania dóbr publicznych
oraz specyficzne cechy gospodarki żywnościowej
1.3. Współczesne uwarunkowania funkcjonowania rynku rolno-żywnościowego
1.3.1. Powszechne szukanie okazji do zysku za pomocą manipulacji i oszustwa oraz egoizm
jednostek ekonomicznych
1.3.2. Globalizacja oraz dominacja opcji liberalnych w polityce gospodarczej
1.4. Konkluzje
Rozdział II
Food integrity. Stosowanie uczciwych praktyk w branży rolno-spożywczej
2.1. Fundamentalne kwestie food integrity
2.2. Czynniki warunkujące zapewnienie food integrity
2.3. Główne problemy food integrity
2.3.1. Jakość i bezpieczeństwo żywności (food quality and safety)
2.3.2. Identyfikowalność żywności (food traceability)
2.3.3. Oszustwa żywnościowe (food fraud) i inne patologie na rynku żywności
2.3.4. Fałszowanie żywności (food adulteration) a jej autentyczność (food
authenticity)
2.4. Konkluzje
Rozdział III
Rozwiązania systemowe służące prewencji i walce z fałszowaniem żywności
3.1. Sankcje za wprowadzenie do obrotu żywności zafałszowanej - narzędzia w rękach
IJHAR-S i IH w świetle regulacji prawnych
3.2. Europejskie systemy komunikacji między instytucjami urzędowej kontroli żywności
(RASFF, EU FFN & AAC, EUROPHYT, TRACES)
3.3. Zalecenia dotyczące systemów zarządzania obejmujących celowe zagrożenia
bezpieczeństwa żywności
3.4. Konkluzje
Rozdział IV
Naruszenia prawa żywnościowego w obszarze zafałszowań. Szczególny przypadek
branży mięsnej
4.1. Źródła danych i metody badawcze
4.2. Uzasadnienie wyboru do badań branży mięsnej (research rationale)
4.3. Praktyki fałszowania mięsa i przetworów mięsnych - wyniki badań i dyskusja
4.4. Konkluzje
Rozdział V
Wyzwania dla państwa w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom żywności
5.1. Polityka bezpieczeństwa żywności w UE
5.2. Przeciwdziałanie i łagodzenie skutków zafałszowań żywności w ujęciu modelowym
Podsumowanie i wnioski
Wykaz skrótów
Spis rysunków
Spis tabel
Bibliografia
300 stron, oprawa miękka Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
- ATLAS ROZBIORU TUSZ ZWIERZĄT RZEŹNYCH OLSZEWSKI A.
- TOWAROZNAWSTWO SUROWCÓW I PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH LITWIŃCZUK Z. RED. / Z PODSTAWAMI PRZETWÓRSTWA
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.
|