www.ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

EKONOMICZNE PROBLEMY FAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI INSTRUMENTY PRZECIWDZIAŁANIA


KOWALSKA A.

wydawnictwo: UMCS , rok wydania 2019, wydanie I

cena netto: 38.69 Twoja cena  36,76 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Ekonomiczne problemy fałszowania żywności

Instrumenty przeciwdziałania


Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany.

Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza


Wprowadzenie

Rozdział I
Przesłanki oddziaływania państwa na gospodarkę żywnościową
1.1. Ewolucja poglądów w teorii ekonomii na temat relacji państwa i rynku
1.2. Nieskuteczność rynku przy rozwiązywaniu kwestii dostarczania dóbr publicznych oraz specyficzne cechy gospodarki żywnościowej
1.3. Współczesne uwarunkowania funkcjonowania rynku rolno-żywnościowego
1.3.1. Powszechne szukanie okazji do zysku za pomocą manipulacji i oszustwa oraz egoizm jednostek ekonomicznych
1.3.2. Globalizacja oraz dominacja opcji liberalnych w polityce gospodarczej
1.4. Konkluzje

Rozdział II
Food integrity. Stosowanie uczciwych praktyk w branży rolno-spożywczej
2.1. Fundamentalne kwestie food integrity
2.2. Czynniki warunkujące zapewnienie food integrity
2.3. Główne problemy food integrity
2.3.1. Jakość i bezpieczeństwo żywności (food quality and safety)
2.3.2. Identyfikowalność żywności (food traceability)
2.3.3. Oszustwa żywnościowe (food fraud) i inne patologie na rynku żywności
2.3.4. Fałszowanie żywności (food adulteration) a jej autentyczność (food authenticity)
2.4. Konkluzje

Rozdział III
Rozwiązania systemowe służące prewencji i walce z fałszowaniem żywności
3.1. Sankcje za wprowadzenie do obrotu żywności zafałszowanej - narzędzia w rękach IJHAR-S i IH w świetle regulacji prawnych
3.2. Europejskie systemy komunikacji między instytucjami urzędowej kontroli żywności (RASFF, EU FFN & AAC, EUROPHYT, TRACES)
3.3. Zalecenia dotyczące systemów zarządzania obejmujących celowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności
3.4. Konkluzje

Rozdział IV
Naruszenia prawa żywnościowego w obszarze zafałszowań. Szczególny przypadek branży mięsnej
4.1. Źródła danych i metody badawcze
4.2. Uzasadnienie wyboru do badań branży mięsnej (research rationale)
4.3. Praktyki fałszowania mięsa i przetworów mięsnych - wyniki badań i dyskusja
4.4. Konkluzje

Rozdział V
Wyzwania dla państwa w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom żywności
5.1. Polityka bezpieczeństwa żywności w UE
5.2. Przeciwdziałanie i łagodzenie skutków zafałszowań żywności w ujęciu modelowym

Podsumowanie i wnioski
Wykaz skrótów
Spis rysunków
Spis tabel
Bibliografia


300 stron, oprawa miękka

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
 

- ATLAS ROZBIORU TUSZ ZWIERZĄT RZEŹNYCH
OLSZEWSKI A.

- TOWAROZNAWSTWO SUROWCÓW I PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH
LITWIŃCZUK Z. RED. / Z PODSTAWAMI PRZETWÓRSTWA

Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022