|
REGULACJA MASY CIAŁA W SPORCIE OPTYMALNE WARIANTY ŻYWIENIOWE ORAZ MECHANIZMY FIZJOLOGICZNE
MIZERA J. MIZERA K. wydawnictwo: GALAKTYKA , rok wydania 2023, wydanie Icena netto: 59.90 Twoja cena 56,91 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Regulacja masy ciała w sporcie
Optymalne warianty żywieniowe oraz mechanizmy
fizjologiczne
Uzyskanie czy też
utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin
sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym.
Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego
(ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce
nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt
duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność
organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu
dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa
na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki
(boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka,
fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam
udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80%
sportowców przyznaje się do „robienia
wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym
metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w
różnym czasie i zakresie.
Książka ta przeznaczona jest dla sportowców,
trenerów, fizjoterapeutów i
dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty
żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji
masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w
krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i
zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich
fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili
również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk
stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza
tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza
redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni.
Książka ma charakter praktyczny – to zbiór
informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych
planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy
ciała.
Książka zawiera
informacje na temat:
• metabolizmu
oraz szlaków metabolicznych,
•
zapotrzebowania na poszczególne substraty energetyczne oraz
ich roli w diecie,
•
czynników wpływających na trawienie i wchłanianie
składników odżywczych,
• wpływu
hormonów na metabolizm,
•
sposobów tzw. robienia wagi, czyli redukcji masy ciała przed
zawodami,
• zaburzeń przy
redukcji masy ciała oraz zalecanej suplementacji,
• zwiększania
masy ciała,
• periodyzacji
diety w okresie budowania masy mięśniowej.
Znajdziesz tu też
przykładowe przepisy oraz jadłospisy z podziałem na płeć oraz dni
treningowe i nietreningowe.
Rozdział 1
Metabolizm i substraty
energetyczne 9
Regulacja szlaków metabolicznych 11
Rozkład glukozy 11
Rola węglowodanów 13
Glikoliza 15
Glukoneogeneza 17
Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany 18
Tłuszcze w diecie osób aktywnych fizycznie 21
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 21
Rola białka w diecie 25
Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie
składników odżywczych 28
Układ pokarmowy a praca jelit 28
Mikrobiom – poznaj swoje bakterie 31
Zaburzenia trawienia i wchłaniania 37
Wpływ hormonów na metabolizm 41
Insulina i glukagon 42
Katecholaminy 44
Kortyzol jako glikokortykosteroid 46
Aldosteron 47
Wazopresyna 48
Głód i sytość a hormony 49
Cholecystokinina (CCK) 51
Leptyna 52
Grelina 54
Hormony tarczycy (T3 i T4) 55
Testosteron 57
Rozdział 2
Redukcja masy ciała,
czyli tzw. robienie wagi 59
Zasady żywienia w redukcji masy ciała 60
Zapotrzebowanie kaloryczne 61
Znaczenie ma nie tylko ilość kalorii, ale również ich jakość
62
Zatem ile czego? 66
Redukcja masy ciała – zapotrzebowanie energetyczne
i podział makroskładników 67
Menu – kilka tygodni przed ważeniem 69
Zaburzenia przy redukcji masy ciała 98
Triada sportsmenek 98
Syndrom RED-S 101
Praktyczne metody redukcji
przed zawodami lub ważeniem 105
Modyfikacje żywieniowe w ostatniej fazie przygotowań (tydzień
przed ważeniem). Faza I – dieta 106
Menu – ostatnie dni przed ważeniem 108
Modyfikacje żywieniowe w ostatniej fazie przygotowań (tydzień
przed ważeniem). Faza II – woda 134
Uzupełnianie niedoborów między ważeniem a zawodami
(rekuperacja) 139
Suplementacja w procesie redukcji masy ciała 142
Jak wybierać rozsądnie 142
Substancje lipotropowe 143
Substancje termogeniczne 146
Preparaty witaminowo-mineralne 152
Rozdział 3
Zwiększanie masy ciała
153
Problem niedowagi 153
Stany zapalne jelit a problemy z masą ciała 154
IBS, czyli zespół jelita drażliwego 156
SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego 160
Nabieranie masy 161
Hipertrofia i hiperplazja 161
Komórki satelitarne 162
Pamięć mięśniowa 163
Stres metaboliczny 163
Skład włókien mięśniowych 164
Uszkodzenie mięśni 165
Obrzęk komórki 165
Synteza białek mięśniowych 166
Rola białka w budowie masy 166
Teoria progu leucynowego 167
Mechanizm MPS – syntezy białek mięśniowych 168
Periodyzacja diety 169
Periodyzacja diety w okresie budowania masy mięśniowej 169
Komponowanie jadłospisów 175
Jadłospis na przyrost masy dla mężczyzn 178
Zwiększanie masy mięśniowej u kobiet 200
Jadłospis na przyrost masy dla kobiet 201
Bibliografia 223
Wykaz potraw 233
Indeks 237
232 strony, Format:
16.5x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|