|
¦WIATOWA GOSPODARKA RYBNA
GOSTOMSKI E. NOWOSIELSKI T. wydawnictwo: WUG , rok wydania 2022, wydanie Icena netto: 53.55 Twoja cena 50,87 z³ + 5% vat - dodaj do koszyka ¦wiatowa gospodarka rybna
Monografia stanowi
charakterystykê wspó³czesnej gospodarki rybnej na ¶wiecie.
Przedstawiono podstawowe zagadnienia zwi±zane z specyfik± dzia³alno¶ci
po³owowej, wykorzystaniem statków rybackich i technikami
po³owu. Ksi±¿ka zawiera tak¿e dane statystyczne, opisuj±ce bie¿±c±
sytuacjê przemys³u rybnego. Uwzglêdniono równie¿ wymagania
prawne zwi±zane ze zrównowa¿onymi po³owami, maj±cymi
zapewniaæ mo¿liwo¶æ naturalnego odtworzenia ³owisk.
Ksi±¿ka dotyczy rybo³ówstwa, które stanowi bardzo
istotny element ¶wiatowej gospodarki. Jak wynika ze statystyk dieta
z³o¿ona z ryb i owoców morza dominuje w wielu krajach,
które najczê¶ciej maj± d³ugie tradycje morskie. Kraje Unii
Europejskiej s± powa¿nymi ¶wiatowymi producentami ryb i
owoców morza. Równie¿ w Polsce przemys³ rybny
stanowi istotny sektor gospodarki narodowej, przynosz±cy wymierne
korzy¶ci eksportowe. Wspó³cze¶nie pojawia siê problem
zwi±zany z nadmiern± eksploracj± ³owisk i konieczno¶ci± limitowania
po³owów ryb. Dzia³anie jest takie konieczne ze wzglêdu na
konieczno¶æ zachowania zdolno¶ci odbudowywania siê
poszczególnych gatunków ryb i owoców
morza. W przysz³o¶ci dostêpno¶æ ryb i owoców morza,
pochodz±cych z po³owów, mo¿e siê zmniejszaæ, dlatego ju¿
obecnie du¿a czê¶æ dostaw pochodzi z hodowli. Niew±tpliwie konsumpcja
ryb i owoców morza jest zwi±zana z tradycjami kulinarnymi
poszczególnych spo³eczeñstw i nale¿y przypuszczaæ, ¿e siê
one w najbli¿szej przysz³o¶ci nie zmieni±.
Wstêp
1. Historia
rybo³ówstwa na ¶wiecie
1.1. Rybo³ówstwo w czasach prehistorycznych i antycznych
1.2. Rozwój rybo³ówstwa w ¶redniowiecznej Europie
i we wczesnych czasach nowo¿ytnych
1.3. Zmiany w rybo³ówstwie ¶wiatowym w XIX i XX wieku
1.4. Historia polskiego rybo³ówstwa - okres miêdzywojenny
1.5. Polskie rybo³ówstwo morskie po drugiej wojnie ¶wiatowej
2. Wielko¶æ i struktura
globalnych zasobów ryb i innych organizmów
wodnych (bez ro¶lin)
2.1. Zasoby ryb morskich i s³odkowodnych
2.2. Znaczenie metod po³owu ryb w morzach
2.3. Podstawowe formy po³owu ryb
3. ¦wiatowe po³owy ryb
3.1. Wielko¶æ i struktura globalnych po³owów ryb morskich
3.2. Globalna produkcja rybo³ówstwa l±dowego
3.3. Po³owy ryb morskich i s³odkowodnych przez rybo³ówstwo w
Polsce w latach 2016-2019
4. Morskie porty rybackie
na ¶wiecie
4.1. Pojêcie i zadania morskich portów rybackich
4.2. Krótka historia portów rybackich
4.3. Najwiêksze porty rybackie na ¶wiecie
4.4. Porty i przystanie rybackie w Polsce
5. Statki rybackie
5.1. Definicja i funkcje statku rybackiego
5.2. Typy statków rybackich
5.3. Charakterystyka wybranych jednostek rybackich
5.4. Systemy eksploatacji statków rybackich
6. ¦wiatowa flota rybacka
6.1. Wielko¶æ i struktura ¶wiatowej floty rybackiej
6.2. Flota rybacka krajów Unii Europejskiej
6.3. Polska flota rybacka w 2020 r.
7. Wspólna
polityka rybo³ówstwa morskiego Unii Europejskiej
7.1. Rola rybo³ówstwa w gospodarce krajów UE
7.2. Ewolucja unijnej polityki w zakresie rybo³ówstwa
7.3. Kontrola po³owów i egzekwowanie przepisów w
unijnym rybo³ówstwie
7.4. Finansowanie wspólnej polityki rybo³ówstwa
7.5. Dzia³alno¶æ miêdzynarodowa Unii Europejskiej w dziedzinie
rybo³ówstwa morskiego
8. Rybo³ówstwo
morskie w ¶wietle miêdzynarodowego prawa morza
8.1. Ewolucja podej¶cia prawa miêdzynarodowego do
rybo³ówstwa morskiego
8.2. Konsekwencje ustanowienia wy³±cznych stref ekonomicznych dla
¶wiatowego rybo³ówstwa
9. Zagro¿enia dla
zasobów ryb morskich i organizmów wodnych
9.1. Zagro¿enia dla zasobów biologicznych mórz
spowodowane przez rybo³ówstwo morskie
9.1.1. Prze³owienie mórz i oceanów jako
g³ówna przyczyna dramatycznego kurczenia siê ¶wiatowych
zasobów ryb
9.1.2. Przy³owy i odrzuty ryb
9.1.3. Niszczenie dna morskiego przez tra³owanie denne
9.1.4. Nielegalne po³owy ryb
9.1.5. Destrukcyjne metody po³owu ryb morskich
9.1.6. Nieuzasadnione subwencjonowanie rybo³ówstwa morskiego
9.2. Zagro¿enia dla ¶rodowiska morskiego wynikaj±ce ze zmiany klimatu
na Ziemi i zanieczyszczenia mórz
9.2.1. Szkodliwy wp³yw zmian klimatu na Ziemi na zasoby ryb w
¶rodowisku morskim
9.2.2. Negatywny wp³yw zanieczyszczania mórz na zasoby ryb
9.3. Dzia³ania na rzecz zrównowa¿onego
rybo³ówstwa na ¶wiecie
10. Znaczenie ryb i
organizmów wodnych dla ludzko¶ci i ich konsumpcja na ¶wiecie
10.1. Znaczenie od¿ywcze ryb i przetworów rybnych
10.2. Wielko¶æ i zró¿nicowanie konsumpcji ryb na ¶wiecie
11. Rozwój i
znaczenie akwakultury na ¶wiecie
11.1. Akwakultura jako element gospodarki rybnej na ¶wiecie - istota i
formy
11.2. Rozwój akwakultury na ¶wiecie
11.3. Akwakultura w Polsce
11.4. Wp³yw akwakultury na ¶rodowisko naturalne
11.5. Dzia³ania Unii Europejskiej na rzecz zrównowa¿onego
rozwoju akwakultury w krajach cz³onkowskich
12. Przemys³
przetwórstwa rybnego
12.1. Istota i rozwój przemys³u rybnego na ¶wiecie
12.2. Przetwórstwo ryb w krajach Unii Europejskiej
12.3. Przemys³ przetwórstwa rybnego w Polsce
12.4. Produkcja m±czki rybnej i oleju rybnego na ¶wiecie
13. Handel miêdzynarodowy
produktami rybo³ówstwa i akwakultury
13.1. Eksport i import ryb, owoców morza i
produktów przemys³u rybnego
13.2. G³ówni eksporterzy i importerzy produktów
rybo³ówstwa i akwakultury na ¶wiecie w latach 2016-2018
13.3. Miêdzynarodowa wymiana handlowa rybami i ich przetworami
krajów UE z krajami trzecimi oraz wewn±trzunijny handel rybny
13.4. Polski eksport i import ryb, przetworów rybnych i
owoców morza
14. Gospodarka rybna w
wybranych krajach
14.1. Gospodarka rybna w Peru
14.2. Gospodarka rybna i spo¿ycie ryb w Niemczech
14.3. Gospodarka rybna i spo¿ycie ryb w Wietnamie
14.4. Rybo³ówstwo morskie i akwakultura w Norwegii
Zakoñczenie. Perspektywy rozwoju ¶wiatowego rybo³ówstwa
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
224 strony, A5,
oprawa miêkka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytu³ polskojêzyczny lub
anglojêzyczny jest aktualnie na pó³ce ksiêgarni.
|