Prosta dieta w chorobie refluksowej
100 przepisów na pyszne i niedrogie
dania tylko z 5 składników
Refluks – jedna z
najczęściej występujących chorób układu pokarmowego
Choroba refluksowa przełyku (GERD) charakteryzuje się cofaniem kwasu
żołądkowego do przełyku. Chory czuje dokuczliwe pieczenie, zwane
powszechnie zgagą, a także inne nieprzyjemne objawy, takie jak
ból brzucha, odbijanie się, czy kaszel. Do pozostałych
objawów refluksu należą też chrypka, stany zapalne gardła,
zespół nadżerek zębowych, nudności, a nawet astma.
Przewlekły refluks jest nie tylko nieprzyjemny i bolesny. Nieleczony
może prowadzić do poważnych chorób. Do najbardziej
niebezpiecznych należy przełyk Barreta, który zwiększa
ryzyko zachorowania na nowotwór. Refluks to jedna z
najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Szacuje
się, że cierpi na nią nawet 40% Polaków. Zatem jak radzić
sobie z refluksem? W jaki sposób prawidłowo go zdiagnozować?
Jak wygląda leczenie refluksu i czy to prawda, że dieta w refluksie
jest skomplikowana i nudna? Odpowiedzi znajdziesz w tej książce!
Zrozum
swój refluks i odkryj plan, który poprawi twoje
zdrowie
Twoim przewodnikiem będzie Andy De Santis, licencjonowany dietetyk i
autor bestsellera Dieta w cukrzycy typu 2. W tej książce pomoże ci
zrozumieć, czym jest choroba refluksowa przełyku (GERD) oraz refluks
krtaniowo-gardłowy (LPR). Poznasz ich podstawowe przyczyny i objawy.
Autor podpowie ci również, w jaki sposób
zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą refluksową.
Wypróbujesz proste ćwiczenia oddechowe, akupunkturę,
właściwą suplementację czy drobne zmiany w stylu życia. A przede
wszystkim poznasz najważniejszy element walki z refluksem –
dietę!
Najprostsza
dieta na refluks! Przekonaj się sam
Nie jest to zwyczajna dieta refluksowa, ponieważ ta skomponowana przez
Andy’ego De Santisa jest… banalnie prosta! Do
przygotowania każdego z tych dań będziesz potrzebował jedynie 5
głównych składników (a czasami nawet mniej).
Placki ziemniaczane, naleśniki dyniowe, sałatka marchewkowa z imbirem.
Burgery z indyka, gulasz z białą fasolą, placuszki krabowe. Do tego
rozpływające się w ustach desery, takie jak ciasteczka z masłem
orzechowym czy jogurtowe lody. Do przygotowania każdego z tych dań
będziesz potrzebował tylko 5 składników! Czy teraz wierzysz
już, że dieta w refluksie wcale nie musi być nudna i czasochłonna?
Ponad 100
przepisów na pyszne dania TYLKO z 5 składników
Wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce zostały opracowane w taki
sposób, byś mógł przyrządzić od 2 do 4 porcji
danej potrawy. Oprócz przepisów na dania obiadowe
znajdziesz tu także pomysły na przekąski, sosy, buliony i dodatki. Aby
pomóc ci w planowaniu posiłków, przy każdym
przepisie wyróżniono dania low-FODMAP, wegańskie,
wegetariańskie i bezglutenowe. Znajdziesz tu również
wskazówki dotyczące doboru składników i
zamienników. Odkryjesz listę produktów,
których należy unikać przy diecie refluksowej oraz takich, w
które warto zaopatrzyć spiżarnię. Autor podpowie ci, jak
urozmaicić smak potrawy lub zmodyfikować przepis, aby przygotować
większą ilość jedzenia i zachować je na później.
Zamieszczone tutaj przepisy zostały opracowane na podstawie najnowszych
badań naukowych. Ta książka kucharska pomoże ci wprowadzić do swojej
diety dania, które są najbardziej przyjazne dla
osób z chorobą refluksową przełyku.
Prosta dieta w chorobie refluksowej to:
- Objaśnienie czym jest GERD i LPR, a także jakie są
najczęstsze objawy refluksu,
- Ponad 100 przepisów na niedrogie dania TYLKO z 5
składników,
- Dania low-FODMAP, bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie
— idealne w refluksie i innych chorobach układu pokarmowego
- Wskazówki dotyczące zmian w stylu życia,
które pomogą ci wyeliminować stany zapalne,
- Codzienne porady żywieniowe i listę produktów,
które możesz spożywać oraz tych, których należy
unikać.
WPROWADZENIE 9
Rozdział 1.
Nowe
podejście do leczenia refluksu 13
Rozdział 2.
Śniadania
35
Rozdział 3.
Przekąski i
przystawki 49
Rozdział 4.
Zupy i
sałatki 61
Rozdział 5.
Wegetariańskie
i wegańskie dania główne 73
Rozdział 6.
Drób
i owoce morza 95
Rozdział 7.
Wieprzowina,
wołowina i jagnięcina 115
Rozdział 8.
Buliony,
sosy i dodatki 143
Rozdział 9.
Desery
163
BIBLIOGRAFIA 175
PODZIĘKOWANIA 177
O AUTORZE 178
184 strony, Format:
14.5x20.5cm, oprawa miękka