www.ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PROSTA DIETA W CHOROBIE REFLUKSOWEJ


DE SANTIS A.

wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2023, wydanie I

cena netto: 59.50 Twoja cena  56,53 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Prosta dieta w chorobie refluksowej

100 przepisów na pyszne i niedrogie dania tylko z 5 składników


Refluks – jedna z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego

Choroba refluksowa przełyku (GERD) charakteryzuje się cofaniem kwasu żołądkowego do przełyku. Chory czuje dokuczliwe pieczenie, zwane powszechnie zgagą, a także inne nieprzyjemne objawy, takie jak ból brzucha, odbijanie się, czy kaszel. Do pozostałych objawów refluksu należą też chrypka, stany zapalne gardła, zespół nadżerek zębowych, nudności, a nawet astma. Przewlekły refluks jest nie tylko nieprzyjemny i bolesny. Nieleczony może prowadzić do poważnych chorób. Do najbardziej niebezpiecznych należy przełyk Barreta, który zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór. Refluks to jedna z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Szacuje się, że cierpi na nią nawet 40% Polaków. Zatem jak radzić sobie z refluksem? W jaki sposób prawidłowo go zdiagnozować? Jak wygląda leczenie refluksu i czy to prawda, że dieta w refluksie jest skomplikowana i nudna? Odpowiedzi znajdziesz w tej książce!

Zrozum swój refluks i odkryj plan, który poprawi twoje zdrowie

Twoim przewodnikiem będzie Andy De Santis, licencjonowany dietetyk i autor bestsellera Dieta w cukrzycy typu 2. W tej książce pomoże ci zrozumieć, czym jest choroba refluksowa przełyku (GERD) oraz refluks krtaniowo-gardłowy (LPR). Poznasz ich podstawowe przyczyny i objawy. Autor podpowie ci również, w jaki sposób zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą refluksową. Wypróbujesz proste ćwiczenia oddechowe, akupunkturę, właściwą suplementację czy drobne zmiany w stylu życia. A przede wszystkim poznasz najważniejszy element walki z refluksem – dietę!

Najprostsza dieta na refluks! Przekonaj się sam

Nie jest to zwyczajna dieta refluksowa, ponieważ ta skomponowana przez Andy’ego De Santisa jest… banalnie prosta! Do przygotowania każdego z tych dań będziesz potrzebował jedynie 5 głównych składników (a czasami nawet mniej). Placki ziemniaczane, naleśniki dyniowe, sałatka marchewkowa z imbirem. Burgery z indyka, gulasz z białą fasolą, placuszki krabowe. Do tego rozpływające się w ustach desery, takie jak ciasteczka z masłem orzechowym czy jogurtowe lody. Do przygotowania każdego z tych dań będziesz potrzebował tylko 5 składników! Czy teraz wierzysz już, że dieta w refluksie wcale nie musi być nudna i czasochłonna?

Ponad 100 przepisów na pyszne dania TYLKO z 5 składników

Wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce zostały opracowane w taki sposób, byś mógł przyrządzić od 2 do 4 porcji danej potrawy. Oprócz przepisów na dania obiadowe znajdziesz tu także pomysły na przekąski, sosy, buliony i dodatki. Aby pomóc ci w planowaniu posiłków, przy każdym przepisie wyróżniono dania low-FODMAP, wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe. Znajdziesz tu również wskazówki dotyczące doboru składników i zamienników. Odkryjesz listę produktów, których należy unikać przy diecie refluksowej oraz takich, w które warto zaopatrzyć spiżarnię. Autor podpowie ci, jak urozmaicić smak potrawy lub zmodyfikować przepis, aby przygotować większą ilość jedzenia i zachować je na później. Zamieszczone tutaj przepisy zostały opracowane na podstawie najnowszych badań naukowych. Ta książka kucharska pomoże ci wprowadzić do swojej diety dania, które są najbardziej przyjazne dla osób z chorobą refluksową przełyku.

Prosta dieta w chorobie refluksowej to:
  • Objaśnienie czym jest GERD i LPR, a także jakie są najczęstsze objawy refluksu,
  • Ponad 100 przepisów na niedrogie dania TYLKO z 5 składników,
  • Dania low-FODMAP, bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie — idealne w refluksie i innych chorobach układu pokarmowego
  • Wskazówki dotyczące zmian w stylu życia, które pomogą ci wyeliminować stany zapalne,
  • Codzienne porady żywieniowe i listę produktów, które możesz spożywać oraz tych, których należy unikać.

WPROWADZENIE 9

Rozdział 1. Nowe podejście do leczenia refluksu 13
Rozdział 2. Śniadania 35
Rozdział 3. Przekąski i przystawki 49
Rozdział 4. Zupy i sałatki 61
Rozdział 5. Wegetariańskie i wegańskie dania główne 73
Rozdział 6. Drób i owoce morza 95
Rozdział 7. Wieprzowina, wołowina i jagnięcina 115
Rozdział 8. Buliony, sosy i dodatki 143
Rozdział 9. Desery 163

BIBLIOGRAFIA 175
PODZIĘKOWANIA 177
O AUTORZE 178

184 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022