| 
  
 ZRÓWNOWAŻONA KONSUMPCJA ŻYWNOŚCI WYBRANE DZIAŁANIA WSPIERAJĄCE JEJ ROZWÓJ
 GORYŃSKA-GOLDMANN E. MYTKO W.  wydawnictwo: PWE , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 55.10  Twoja cena  52,35 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Zrównoważona
konsumpcja żywności
Wybrane
działania wspierające jej rozwój
 Zrównoważona
konsumpcja żywności jest uznawana za jedno z kluczowych działań
podejmowanych w obrębie polityki UE, a także krajowej polityki
żywnościowej, obejmującej rozwój bardziej alternatywnych i
zrównoważonych praktyk w zakresie konsumpcji i produkcji.
Istnieje duży potencjał rozwoju tej idei w Polsce, jednak warunkiem
podążania tą ścieżką jest ocena na ile konsumenci żywności i pozostali
uczestnicy rynku są świadomi tej idei, by podejmować decyzje
pozwalające wspierać jej rozwój (m.in. w zakresie redukcji
marnotrawstwa żywności, zużycia zasobów naturalnych, ochrony
środowiska i bioróżnorodności, poprawy jakości życia i
zdrowia człowieka). 
 
Prezentowana książka koncentruje się na perspektywie konsumenta,
aktorze rynku odgrywającego istotną rolę w tworzeniu przejścia do
bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Publikacja
stanowi diagnozę obecnego stanu i wskazuje na potrzebę rozbudowy
działań o charakterze informacyjnym i edukacyjnym nakierowanych na
konsumentów, aby zaangażowali się i nabrali naturalnych
umiejętności rozwijania świadomości a następie praktyk wpisujących się
w konsumpcję żywności zrównoważonej. Autorzy książki
omówili ideę i zmiany, jakie zaszły na rynku w ostatnim
czasie, dokonali przeglądu wybranych działań wspierających
rozwój zrównoważonej konsumpcji żywności,
zaprezentowali opinie konsumentów o tej idei i wskazali
rekomendacje dla uczestników rynku i instytucji publicznych
odpowiedzialnych na rozwój konsumpcji
zrównoważonej. Wysiłki na rzecz wzrostu świadomości
konsumentów żywności mają fundamentalne znaczenie dla
dalszego rozwoju zrównoważonej konsumpcji żywności,
zwłaszcza w aspekcie praktycznym. 
 Wstęp 
 
Rozdział 1. Zrównoważona
konsumpcja żywności 
 
1.1. Definicja i koncepcja zrównoważonej konsumpcji żywności
w kontekście zrównoważonego rozwoju 
1.2. Uwarunkowania zrównoważonej konsumpcji żywności 
1.3. Mierniki wykorzystywane do pomiaru zrównoważonej
konsumpcji żywności 
1.4. Trendy wpisujące się w realizację postulatów idei 
1.5. Bariery utrudniające wdrożenie zrównoważonej konsumpcji
żywności 
 
Rozdział 2. Komunikowanie
idei zrównoważonej konsumpcji żywności 
 
2.1. Istota i rola komunikacji marketingowej 
2.2. Nowe media źródłem zmian w komunikacji –
wybrane aspekty 
 
Rozdział 3.
Przegląd wybranych działań wspierających rozwój
zrównoważonej konsumpcji żywności 
 
3.1. Uwagi wstępne 
3.2. Inicjatywy o charakterze międzynarodowym 
3.3. Działania rządowe   
3.4. Działania pozarządowe 
 
Rozdział 4.
Świadomość konsumentów w zakresie zrównoważonej
konsumpcji żywności 
 
4.1. Założenia i organizacja badań 
4.2. Trendy wpisujące się w ideę zrównoważonej konsumpcji
żywności w świadomości konsumentów 
4.3. Pojęcie zrównoważonej konsumpcji żywności w świadomości
konsumentów 
4.4. Znajomość akcji promujących zrównoważoną konsumpcję
żywności wśród konsumentów 
 
Zakończenie 
Bibliografia 
Spis tabel i rysunków 
 150
stron, B5, oprawa miękka
 
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !. 
  
 |