| 
  
 INŻYNIERIA PROCESÓW BIOAGROTECHNOLOGICZNYCH
 ŻUK D.  wydawnictwo: WYD PW , rok wydania 2003, wydanie I    cena netto: 17.00  Twoja cena  16,15 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Inżynieria procesów bioagrotechnologicznych
 
Skrypt jest przeznaczony do wykładów prowadzonych w ramach przedmiotu
"inżynieria biotechnologiczna" dla kierunku Mechanika i Budowa Maszyn.  
W skrypcie omówiono rodzaje gleb i ich skład. Podano informacje o budowie roślin,
procesach ich wzrostu, nawożeniu i pielęgnacji. Przedstawiono analizę i ocenę poziomu
mechanizacji systemów produkcji rolnej z uwzględnieniem aspektów ekologicznej produkcji
roślinnej. Zawarto cenne informacje dotyczące koncepcji i form unowocześniania
systemów produkcji szklarniowej, rolnictwa ekologicznego, konserwacji zbóż. Zwrócono
także uwagę na tak ważne zagadnienia jak: bioenergia, biopaliwa, genetyczną
modyfikację żywności tradycyjnej.
 
Przedmowa 
1. GLEBA 
   1.1. Podstawowe wiadomości o glebie  
    1.2. Skład gleby 
    1.3. Budowa gleby 
    1.4. Rodzaje gleb występujących w Polsce 
2. ROŚLINA 
    2.1. Budowa komórki i tkanek 
    2.2. Czynności korzenia i pędu 
    2.3. Kwiaty, owoce i nasiona 
3. NAWOŻENIE I PIELĘGNACJA ROŚLIN 
    3.1. Nawożenie 
    3.2. Ochrona roślin 
4. WPŁYW MECHANIZACJI NA GLEBĘ I ŚRODOWISKO ROŚLINNE 
    4.1. Odkształcenia gleby spowodowane pracą maszyn 
    4.2. Oddziaływanie mechanizmów jezdnych i narzędzi skrawających na
glebę 
5. ROLNICTWO EKOLOGICZNE 
    5.1. Cele rolnictwa ekologicznego 
    5.2. Ekorolnictwo w Polsce 
    5.3. Gospodarka nawozowa w rolnictwie ekologicznym 
6. KOMPOSTOWANIE  
    6.1. Uzasadnienie kompostowania odpadów organicznych z przewagą
obornika 
    6.2. Technologia kompostowania odpadów organicznych z użyciem
gnojowicy 
    6.3. Opłacalność kompostowania z ekonomicznego punktu widzenia 
7. UPRAWY SZKLARNIOWE 
    7.1. Bezglebowa uprawa roślin 
    7.2. System nawadniający z zamkniętym obiegiem cieczy 
8. CHŁODNICZA KONSERWACJA ZBÓŻ 
    8.1. Przechowywanie ziarna zbóż w niskich temperaturach 
    8.2. Obniżenie strat wagowych i suchej masy 
    8.3. Redukcja strat wagi i jakości wskutek inwazji owadów i
drobnoustrojów 
    8.4. Wyeliminowanie potrzeby przesypywania i związanych z tym strat.
Zastosowanie chłodzenia do różnych produktów 
    8.5. Metoda GRANIFRIGOR 
    8.6. Wpływ temperatury i niekondycjonowanego powietrza atmosferycznego
na magazynowane zboże 
9. SŁOMA JAKO ODNAWIALNE ŹRÓDŁO ENERGII 
    9.1. Charakterystyka słomy jako paliwa na tle innych nośników
energii 
    9.2. Sposób przygotowania i spalanie słomy 
    9.3. Urządzenia do spalania słomy 
10. BIOGAZ 
11. NIESPOŻYWCZE WYKORZYSTANIE PRODUKTÓW ROLNICZYCH 
    11.1. Biopaliwo 
    11.2. Wyroby codziennego użytku 
12. INŻYNIERIA GENETYCZNA 
    12.1. Rośliny modyfikowane genetycznie 
    12.2. Inżynieria genetyczna w świecie zwierząt 
    12.3. Technologie stosowane w inżynierii genetycznej 
    12.4. Zagrożenia dla różnorodności biologicznej, środowiska i
ludzi 
    12.5. Wykorzystanie genetycznie modyfikowanych roślin 
    12.6. Wykorzystanie inżynierii genetycznej do celów estetycznych 
Literatura 
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !. 
  
 |