W książce przedstawiono metody kształtowania i utrzymania wysokiego
poziomu jakości obsługi klientów w przedsiębiorstwach hotelarskich i gastronomicznych.
Autor omawia sposoby doskonalenia poszczególnych elementów jakości usług,
tak aby odzwierciedlały oczekiwania usługobiorców, oraz prezentuje narzędzia
umożliwiające ocenę poziomu obsługi gości. 
Z książki czytelnik dowie się:
co wpływa na jakość świadczonych usług i jakie działania trzeba
podjąć w celu jej poprawy,
jak stworzyć kulturę organizacyjną sprzyjającą doskonaleniu jakości,
jak uwzględniać zagadnienie jakości w codziennych działaniach przedsiębiorstwa,
jak mierzyć poziom jakości,
jak nagradzać najlepszych pracowników obsługi,
jak utrzymać stały poziom jakości na wszystkich szczeblach organizacji.
W każdym rozdziale znajdują się ćwiczenia, które ułatwią zastosowanie zdobytej
wiedzy w praktyce.
Spis treści: 
Przedmowa 
Podziękowania
1. Co to jest jakość usług i jak możesz ją ksztaltować 
Co to jest usługa zorientowana na klienta 
Towary a usługi 
Kim są twoi usługobiorcy 
Co to jest jakość usługi 
Cztery typy przedsiębiorstw usługowych. 
Orientacja na gościa w przedsiębiorstwie turystycznym 
Sześć kroków na drodze ku jakości
2. Oczekiwania gości: strona techniczna 
Właściwy czas realizacji usług
Elastyczność podaży 
Zdolność przewidywania
Przepływ informacji 
Informacja zwrotna 
Udogodnienia 
Organizacja i nadzór 
Jakość bez natarczywości. 
3. Oczekiwania gości: strona funkcjonalna 
Nastawienie pracowników 
Takt: umiejętność doboru stów
Zwracanie się do gości 
Koncentracja uwagi 
Gotowość pomocy 
Skuteczność sprzedaży
Eleganckie rozpatrywanie reklamacji
Znaczenie jakości funkcjonalnej 
4. Kształtowanie kultury jakości usług 
Cechy kultury organizacyjnej 
Pojęcie kultury organizacyjnej 
Wpływ liderów na kulturę organizacyjną
Atmosfera sprzyjająca wysokiej jakości usług
Budowanie prestiżu pracy w turystyce 
Cztery imperatywy profesjonalnego przywództwa 
Efekt synergii
Znaczenie kultury jakości 
5. Twoja definicja jakości usług 
Trzy przyczyny, dla których nie można pominąć sformułowania standardów
jakości
Techniczny wymiar jakości 
Funkcjonalny wymiar jakości
Wyznaczanie własnych priorytetów usługowych
Określenie mierników jakości 
Pisemne formułowanie standardów jakości
Podsumowanie 
6. Włączenie doskonalej jakości usługi w działania twojego przedsiębiorstwa 
Opis stanowisk obsługi gości
Rekrutacja zespołu jakości 
Szkolenie w zakresie jakości usług 
Podsumowanie
7. Ocena postępów i nagradzanie pracowników
Znaczenie oceny 
Informacja zwrotna 
Audyt jakości usług 
Znaczenie pozytywnego wsparcia 
Informowanie pracowników o ocenie ich pracy 
Wyróżnienia i nagrody 
Oceny, nagrody i co dalej? 
8. Utrzymanie orientacji na klientów przez ciągłe doskonalenie jakości 
Ciągłe doskonalenie jakości jako podejście aktywne 
Ciągłe doskonalenie jakości jako wysiłek zespołu 
Ciągłe doskonalenie jakości a opór pracowników 
Przyczyny oporu pracowników
Przezwyciężanie oporu: dziesięć filarów ciągłego doskonalenia jakości.
Wykorzystanie zespołów ciągłego doskonalenia jakości do rozpoznawania zagrożeń
Określenie słabych i mocnych stron zespołów pracowniczych 
Wykorzystanie zespołów ciągłego doskonalenia jakości w celu poszukiwania rozwiązań 
Wybór rozwiązania
Optymalna częstotliwość działania
Wdrożenie rozwiązań 
Efekty działań 
Literatura 
Indeks
220 stron, okładka miękka , B5
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.