Destylaty alkoholowe
Wytwarzanie, teoria i praktyka
Jest to jedna z najobszerniejszych i najbardziej udanych książek na temat wyrobu
napojów spirytusowych z owoców w drodze destylacji.
Zawiera dokładny opis surowców, informacje o znaczeniu i właściwym stosowaniu
czystych kultur drożdży, wskazówki dotyczące filtrów i filtracji, szczegółowy opis
destylatorów prostych i kolumnowych, wyjaśnienie funkcji elementów wzmacniających w
kolumnie, opis jej części oraz omówienie procesów odpędu alkoholu w aparatach z
kolumną i bez kolumny.
Nota od wydawcy
Przedmowy do wydania polskiego
  - Robert Makłowicz
 
  - Piotr Bikont
 
Przedmowa
Podziękowania
Znaczenie gospodarcze
Podstawy destylacji
Surowce do wyrobu destylatów
  - Składniki owoców, jagód i ziół
 
  - Ogólne wymogi jakościowe
 
  - Owoce ziarnkowe 
  
 
  - Owoce pestkowe 
      - Czereśnie
 
      - Wiśnie
 
      - Śliwki
 
      - Ałycza (zwana czasami mylnie mirabelką)
 
      - Morele
 
      - Brzoskwinie
 
    
   
  - Owoce jagodowe 
      - Bez czarny
 
      - Jarzębina
 
      - Jałowiec
 
      - Maliny
 
      - Borówki czarne
 
      - Porzeczki - czerwone, czarne, białe
 
      - Truskawki i jeżyny
 
    
   
  - Owoce dziko rosnące 
  
 
  - Korzenie ziół 
      - Goryczka (gencjana)
 
      - Gorysz miarz (Imperatoria ostruthium L.)
 
      - Rzepa
 
    
   
  - Wina i ich pozostałości 
      - Wino gronowe
 
      - Wino owocowe lub moszcz
 
      - Osad z win owocowych i gronowych
 
      - Wytłoki owocowe i winne
 
    
   
Przewidywana wydajność produkcji alkoholu
  - Zawartość ekstraktu
 
  - Przyrządy do pomiaru zawartości ekstraktu 
      - cukromierz
 
      - Areometr Oechsle
 
      - Refraktometr
 
    
   
  - Obliczanie zawartości cukru w soku owocowym
 
  - Obliczanie zawartości cukru w nastawie
 
  - Szacowanie wydajności alkoholu
 
Fermentatory i dbałość o ich stan
  - Fermentatory 
  
 
  - Czyszczenie fermentatorów
 
Fermentacja alkoholowa
  - Drożdże szlachetne 
      - Rola drożdzy czystych kultur
 
    
   
  - Inne czynniki wywołujące fermentację
 
  - Występowanie drożdży
 
  - Przebieg fermentacji 
      - Równanie sumaryczne fermentacji alkoholowej
 
      - Fazy fermentacji
 
    
   
  - Produkty fermentacji 
      - Alkohol
 
      - Gliceryna
 
      - Dwutlenek węgla (CO2)
 
      - Aldehyd octowy
 
      - Oleje fuzlowe
 
      - Metanol (alkohol metalowy)
 
      - Składniki zapachowe i smakowe
 
      - Inne składniki
 
    
   
  - Wpływ temperatury na fermentację
 
Czyste kultury drożdży i ich zastosowanie
  - Rodzaje czystych kultur drożdży 
      - Drożdże suche
 
      - Drożdże płynne
 
      - Drożdże prasowane (piekarniane)
 
    
   
  - Przygotowanie i zastosowanie matki drożdżowej
 
Zastosowanie preparatów enzymatycznych
  - Co to są enzymy
 
  - Dodawanie preparatu enzymatycznego
 
Zakwaszanie
  - Wartość pH
 
  - Oznaczanie pH
 
  - Zakwaszanie jako ochrona procesu fermentacji 
      - Jaki kwas zastosować
 
      - Dwa sposoby dodawania kwasu
 
    
   
Pożywki dla drożdży
Amylazy
Inne dodatki
Nastaw
  - Dodatki do nastawu
 
  - Młynki do owoców 
      - młynki nożowe
 
      - młynki wirnikowe
 
      - młynki zgniatające
 
      - Homogenizatory paszowe
 
    
   
  - Wybór i przygotowanie owoców 
      - Jabłka i gruszki
 
      - Owoce pestkowe
 
      - Owoce jagodowe
 
      - Korzenie
 
    
   
  - Dodawanie wody
 
  - Napełnianie fermentatora
 
  - Czas fermentacji 
      - Sprawdzanie końca fermentacji
 
    
   
  - Zaburzenie fermentacji
 
  - Postępowanie z nastawem po fermentacji
 
  - Właściwy moment rozpoczęcia destylacji
 
Urządzenia do destylacji
  - Budowa urządzeń do destylacji 
      - Kocioł destylacyjny
 
      - Czasza kotła odpędowego
 
      - Rura odpędowa
 
      - Chłodnica i odbieralnik
 
    
   
  - Rodzaje destylatorów 
      - Rodzaje ogrzewania
 
      - Budowa kotła destylacyjnego
 
      - Napełnianie i opróżnianie destylatora
 
      - Wyposażenie dodatkowe
 
      - Destylatory kolumnowe
 
    
   
  - Czyszczenie aparatury destylacyjnej
 
Destylacja nastawu (odpęd)
  - ... w aparaturze do destylacji prostej
 
  - Składniki nastawu podczas destylacji 
      - Składniki lotne
 
      - Składniki nielotne
 
    
   
  - Zasada destylacji
 
  - Pierwszy i drugi odpęd
 
  - Destylacja nastawu w kolumnie
 
  - Naczynia do przechowywania destylatu
 
Wady destylatu
  - Posmak octu
 
  - Wady smaku
 
  - Zanieczyszczenie akroleiną
 
Badanie zawartości alkoholu
  - Alkoholomierz 
      - Zakup alkoholomierza
 
      - Przebieg pomiaru przy użyciu alkoholomierza
 
    
   
  - Wydajność alkoholu
 
Ustalanie mocy trunku
  - Jakość wody
 
  - Obliczanie ilości wody
 
  - Dodawanie wody
 
Klarowanie lub filtrowanie
Napełnianie butelek i przechowywanie
  - Napełnianie butelek
 
  - Przechowywanie destylatów gotowych do spożycia
 
Etykietowanie i sprzedaż
Kultura picia
Destylaty specjalne
  - Obstler jałowcowy
 
  - Meisterwurz na owocach
 
  - Obstler goryczkowy
 
  - Destylat z gruszek (Williams)
 
  - Destylat z bzu czarnego
 
  - Destylat z jarzębiny
 
  - Destylat z pigwy
 
  - Destylat z moreli/brzoskwini
 
Zasady destylacji w telegraficznym skrócie
Przepisy prawne (obowiązujące w Austrii)
Słowniczek pojęć specjalistycznych
Przepisy prawne w innych krajach Unii Europejskiej
Przepisy prawne regulujące wyrób alkoholu etylowego w Polsce
  - Projekty zmian ustawowych
 
Spis tabel
Dziesięć najważniejszych zasad produkcji destylatów wysokogatunkowych
Wykaz literatury
Aneks
Otrzymywanie destylowanych napojów alkoholowych z surowców skrobiowych w warunkach
gospodarczej gorzelni zbożowej
  - Wprowadzenie
 
  - Sytuacja gospodarczych gorzelni zbożowych w Austrii
 
  - Surowce
 
  - Skrobia (amylum)
 
  - Zastosowanie enzymów
 
  - Kontrola scukrzenia
 
  - Technologia
 
  - Zasady zacierania
 
  - Wyposażenie kadzi zaciernej
 
  - Postępowanie przy fermentacji zacieru słodkiego
 
  - Wydajność
 
  - Destylacja
 
  - Wykorzystanie odwaru gorzelnianego i ścieków
 
  - Przechowywanie destylatów
 
  - Kontrola produkcji
 
  - Cały proces w telegraficznym skrócie
 
Indeks rzeczowy
Nota o autorze
Heuriger
224 strony, Format: 21.5x26.5cm, oprawa twarda z obwolutą
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.