Gluten free
Jak współczesna pszenica nas zatruwa
Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu
rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych „dla
zdrowia”. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy
cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę.
Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu
specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów,
dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby
ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze
zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża,
które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków.
Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość
na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne
zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie
lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami
genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię,
chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz
przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie.
Postaw na świadome odżywianie!
Wstęp 9
Część pierwsza: Poznać przeszłość, aby zrozumieć teraźniejszość
1. Historia, która przyprawia o ból brzucha 15
2. Pożywienie w epoce paleolitu .23
3. Narodziny pszenicy .35
Część druga: Czy pszenica ci szkodzi?
1. Kluczowa rola jelita dla naszego zdrowia .53
2. Celiakia: kiedy nie tolerujemy glutenu .71
3. Wrażliwość na gluten .81
4. Jelito drażliwe, nowy kozioł ofiarny 87
5. Choroba Crohna i zapalenie jelita grubego, kiedy jelito szwankuje .95
6. Jak pszenica niszczy nasze stawy 99
7. Jak pszenica nas postarza .107
8. Pszenica, która czyni szalonym 117
9. Pszenica – nowa zmora dermatologów 137
Część trzecia Jak zachować lub odzyskać zdrowie
1. Życie bez pszenicy .153
2. Zmiana przyzwyczajeń 161
3. Jak się odżywiać bez pszenicy .167
Zakończenie: ta książka nie jest naukowa 189
Bibliografia .193
240 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka