www.ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

GLUTEN FREE JAK WSPÓŁCZESNA PSZENICA NAS ZATRUWA


VENESSON J.

wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2016, wydanie I

cena netto: 39.29 Twoja cena  37,33 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Gluten free

Jak współczesna pszenica nas zatruwa


Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych „dla zdrowia”. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę.

Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków.

Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie.
Postaw na świadome odżywianie!


Wstęp  9

Część pierwsza: Poznać przeszłość, aby zrozumieć teraźniejszość
1. Historia, która przyprawia o ból brzucha 15
2. Pożywienie w epoce paleolitu .23
3. Narodziny pszenicy .35

Część druga: Czy pszenica ci szkodzi?
1. Kluczowa rola jelita dla naszego zdrowia .53
2. Celiakia: kiedy nie tolerujemy glutenu .71
3. Wrażliwość na gluten .81
4. Jelito drażliwe, nowy kozioł ofiarny 87
5. Choroba Crohna i zapalenie jelita grubego, kiedy jelito szwankuje .95
6. Jak pszenica niszczy nasze stawy 99
7. Jak pszenica nas postarza .107
8. Pszenica, która czyni szalonym 117
9. Pszenica – nowa zmora dermatologów 137

Część trzecia Jak zachować lub odzyskać zdrowie
1. Życie bez pszenicy .153
2. Zmiana przyzwyczajeń 161
3. Jak się odżywiać bez pszenicy .167

Zakończenie: ta książka nie jest naukowa 189
Bibliografia .193


240 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022