|

WYBRANE ASPEKTY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
FIEDUREK J. wydawnictwo: UMCS , rok wydania 2018, wydanie Icena netto: 42.39 Twoja cena 40,27 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Wybrane aspekty zdrowego odżywiania
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i
popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów
myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze
starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty
zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady
zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej,
potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób
kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu
przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji
pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania
optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań
przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w
języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli
procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne
w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków
z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono
na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności
pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie
technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych
substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności,
zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii,
technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób
zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura
umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych
zagadnień.
Od Autora
248 stron, Format: 24.0x16.6, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|